Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Η θολοκουλτουροφοβία της Νίκης Τζαβέλα

"Η χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες είναι όμηρος μιας αριστερής θολοκουλτούρας η οποία πια έχει χαρακτηριστικά φασιστικού δογματισμού. Σας ομολογώ ότι δεν αντέχω πλέον να είμαι ανυπεράσπιστο θύμα αυτής της ιδιότυπης ομηρείας του “προοδευτισμού” που επιβάλλεται στην Ελλάδα. Και δεν το θέτω στη βάση της ιδεολογικής αντιπαράθεσης. Το επισημαίνω ως επικίνδυνη γελοιότητα, δύσκολα αναστρέψιμη και ανασταλτική κάθε προσπάθειας πραγματικής προόδου".

Τάδε έφη Νίκη Τζαβέλα, επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΛΑΟΣ, σε συνέντευξη της στο ΒΗΜΑ Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010:

Επειδή πιστεύω πλέον ότι αντί να σιωπάς πρέπει "όταν ακούς θολοκουλτούρα να βγαίνεις" , και επειδή ο γελοίος χαρακτηρισμός είναι ντροπή και ύβρις να εκστομίζεται από επικεφαλής ευρωψηφοδελτιού σε μεγάλης αναγνωσιμότητας εφημερίδα ας μου επιτρέψει η κα Τζαβέλα να κάνω τις παρατηρήσεις μου πάνω στον όρο που καταχρηστικά χρησιμοποιεί εκείνη και το κόμμα της.

Καταρχήν η λέξη δεν υπάρχει σε κανένα λεξικό. Αυτό δείχνει αν μη τι άλλο αγραμματοσύνη, αλλά και απορίες απέναντι στους διαβασμένους αναγνώστες αυτής της εφημερίδας. Ας μας εξηγήσει τι ακριβώς εννοεί με τον όρο "αριστερή θολοκουλτούρα" μιας και εγώ ως καλλιεργημένο άτομο γνωρίζω μόνο τους ορισμούς κουλτούρας και υποκουλτούρας.

Δεύτερον, αν δεχτούμε τον ορισμό πώς "θολοκουλτουριάρικο" είναι κάτι που αναφέρεται αποκλειστικά για την αριστερή κατεύθυνση, η φράση "αριστερή θολοκουλτούρα" είναι πλεονασμός. Διαφορετικά, λαμβάνοντας την λέξη ως σύνθετο της θολής κουλτούρας, ας αναρωτηθεί η κα Τζαβέλα πότε η χώρα μας έγινε "όμηρος" μιας αριστερής θολής κουλτούρας όταν κατά την γνώμη μου η θολούρα αυτή αποτελεί προνόμιο μιας μερίδας της δεξιάς και της ακροδεξιάς που δέν έχει την απαιτούμενη καλλιέργεια και την οποία τυγχάνει να υπηρετεί η κα Τζαβέλα. Όσο για την αριστερή θολή κουλτούρα την οποία αναφέρει, την παρακαλούμε να μας πει ποιους ακριβώς εννοεί, και πώς ακριβώς απειλείται εφόσον ούτε η αριστερά έχει το πάνω χέρι στις αποφάσεις, ούτε καν οι αριστεροί με θολή κουλτούρα.

Ας αφήσει επίσης στην άκρη τα περί "φασιστικού δογματισμού" γιατί "ο όρος δογματισμός σημαίνει και τον τρόπο με τον οποίο φτάνουμε σε συμπεράσματα χρησιμοποιώντας υποθέσεις, που η ορθότητά τους δεν έχει ελεγχθεί προηγουμένως" (http://www.livepedia.gr/index.php/%CE%94%CE%BF%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82) κάτι που κάνει κατά κύριο λόγο και το κόμμα της, μιάς και βάζει στο ίδιο σακί της "θολοκουλτούρας" όλη την αριστερή διανόηση. Το άλλο περί φασισμού το ακούω βερεσέ. Δέν έχουμε φασισμό, ούτε φίμωση της δικής τους άποψης. Έχουμε ελευθερία γνώμης, κρίνουμε, σκεφτόμαστε και δημοκρατικά αποφασίζουμε για την πρόοδο.

Εδώ είναι ενδιαφέρον επίσης να δούμε τον διαχωρισμό που κάνει η κα Τζαβέλα μεταξύ προοδευτισμού και προόδου. Προοδευτισμός είναι η τάση για να έχει κάποιος προοδευτικές ιδέες (http://el.thefreedictionary.com/%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%BF%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82), κάτι που μάλλον δεν αρέσει πολύ στην Τζαβέλα μίας και αυτό που εννοεί για πρόοδο το κόμμα της είναι ο συντηρητισμός και την προσκόλληση στις αξίες της αρχαίας Ελλάδας. Της ευχόμαστε καλή σταδιοδρομία, αλλά να θυμάται πώς στην αρχαιότητα, ούτε δικαίωμα ψήφου θα είχε, πόσο μάλλον να γίνει βουλευτής και να μετέχει στα κοινά. Ας αναλογιστεί λιγάκι (ακόμα) πώς το δικαίωμα που ασκεί σήμερα της το δώσανε κάποιοι "θολοπροοδευτικοί θολοκουλτουριάρηδες" της εποχής τους.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΚΑ ΜΟΥ

Unknown είπε...

"να θυμάται πώς στην αρχαιότητα, ούτε δικαίωμα ψήφου θα είχε, πόσο μάλλον να γίνει βουλευτής και να μετέχει στα κοινά."

Ακριβώς... "και να έχει και άποψη"!

Συγχαρητήρια για το άρθρο, πολύ καλό.